Asfalttaki çatlaklar yaygın bir manzara, ancak onarılması gereken bir acı. Pahalıdır ve yolların inşaat için kapatılması gerektiğinden trafik sıkışıklığı meydana gelir. Türkiye'deki Polimer Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, bir mıknatıs alanı kullanılarak tamir edilebilen çukurlara dayanıklı, kendi kendini iyileştiren asfalt oluşturarak bir çözüm üzerinde çalışıyorlar.
Bitüm, petrolden yapılmış, yol yapımında kullanılan yapışkan, viskoz siyah bir bağlayıcıdır. Bitüm, yol yapımında kullanılmak üzere agrega parçacıkları ile karıştırılır, ancak aşınma ve yıpranma, sıcaklık ve kimyasal maddelerdeki farklılıklar nedeniyle yavaş yavaş parçalanır. Oluşan çatlaklar önce mikroskobiktir, ancak sonunda trafiğin ağırlığı altında büyür.
Gilsonite'in kendi kendini onaran asfaltta faydası
Gilsonite ve demir oksit nanopartiküllerinin harmanladığı kendi kendini iyileştiren asfaltı yapmak. Bu parçacıklar bir manyetik alana maruz kaldıklarında ısınırlar. Bu ısı bitüm ve gilsonite aktarılır, yumuşatılır ve böylece çatlaklar kapatılır.
Asfalt içindeki Gilsonite viskoziteyi arttırır ve rezonans alanında tutulduktan sonra çatlak birbirine yapışacak ve kolayca kapanacaktır.
Tamamen kendi kendini iyileştirmek için yollar tamamen nanoparçacık karışımı kullanılarak inşa edilmelidir, ancak mevcut çukurlar yeni malzeme ile onarılabilir.
tr Birkaç yıl önce benzer bir proje vardı, ancak nanopartiküller yerine çelik yünü lifleri kullanıldı. Bununla birlikte, bununla ilgili temel sorun, liflerin ısınmasının çok uzun sürmesiydi, bu da yarım metrelik yolu tamir etmenin birkaç dakika alacağı anlamına geliyordu.
Mevcut projede kullanılan demir oksit nanopartiküller çok daha hızlı ısınır ve bu sorunu ortadan kaldırır. Ek olarak, demir oksit parçacığı insan sağlığına zararlı değildir, ancak bitüm ile güçlü bir şekilde bağlandıklarından, ilk etapta kaçmaları olası değildir.
Sürekli yol stresi nedeniyle, yüzeyin yıllık olarak işlenmesi gerekir. Araştırmacılar, iyileşme sürecini hızlı bir şekilde başlatmak için bunun dev manyetik bobinlerle donatılmış bakım araçları kullanılarak yapılabileceğini düşünüyorlar.